Industridesign / Zetterbergs industri / ZD4

Design som kan ta stryk

Med ZD4 har vi skapat ett helt nytt koncept för dumper. Dels var det av stor vikt att dumpern integrerar med chassit, dels att få ner bränsle- förbrukningen. Dumpern måste även interagera bra med andra chassin. Vi har gett dumpern linjer som följer chassits former och skapar en välbalanserad helhet med hytten, botten och sidorna. Tack vare ett nära samarbete med svensk stålindustri och de senaste beräkningsmetoderna för hållfasthet och materialoptimering har vikten på dumpern reducerats med 20 procent, eller hela 650 kilo för en fyraxlad lastbil. Höjden över chassiet har minskats till 340 mm, vilket är marknadens lägsta.

Den låga vikten och den strömlinjeformade designen har gjort att man kan lasta mer, minska bränsleförbrukningen och därmed öka lönsamheten. Dumpern har också utvecklats med mycket höga krav på slitstyrka och stabilitet.

Dumpern har utrustats med fler smarta detaljer som ger effektiva skydd mot slitage, underlättar reparation och underhåll samt förenklar lastning och lossning. Zetterbergs fyllde 90 år förra året och har en lång historia i Östervåla. Varumärket har alltid varit starkt i branschen. Med lanseringen av ZD4 befäster de sin position som en leverantör av lastbilspåbyggnader av högsta kvalitet och man visar också att man satsar stort på produktutveckling och design.

www.zetterbergs.se

tillbaka till uppdragen